Black Mirror

Ik heb het even nagekeken: het is al van 2009 geleden dat ik op deze plaats nog een televisieprogramma heb aanbevolen. De eerste nieuwe tip na zo’n lange tijd kan dus maar beter fameus de moeite zijn. Welaan dan.

Mediacriticus en absoluut genie in dat genre Charlie Brooker schreef voor Channel 4 een driedelige dramareeks over de invloed van media en technologie op ons leven. Dat klinkt heel zwaar en onaantrekkelijk, maar wacht.

Vooral de eerste aflevering, The National Anthem, is  –  ondanks zijn op het eerste zicht nogal flauwe en studentikoze opzet – een ijzingwekkende thriller die  op een bijzonder onbehaaglijke manier de sensatiezucht aanklaagt van oude en nieuwe media, maar ook van onszelf als publiek. Dit is met voorsprong het meest indrukwekkende stuk satire dat ik over dit onderwerp al heb gezien.

Black Mirror  bevat nog twee andere, volledig op zichzelf staande delen: 15 Million Merits  toont  een Metropolis-achtige wereld waarin talentshowkandidaten worden gekweekt voor ons entertainment, en in  The Entire History of You  wordt pijnlijk duidelijk  gemaakt dat onze privacy meer kostbaar is dan we zelf denken. Ook deze afleveringen geven je een immens ongemakkelijk gevoel bij het kijken, maar Brooker is zonder twijfel met de sterkste van de drie begonnen.

Zeker kijken dus, jullie. En ik heb eindelijk iets om in te vullen onder “televisie” in mijn weldra te verschijnen jaaroverzicht.

1 Comment Black Mirror

  1. Maarten

    Ik moet dit nog bekijken, maar als je iemand absoluut genie in het genre noemt, hoop ik dat je zijn kompaan en leermeester Chris Morris al kent. Brooker schreef er samen het hilarische Nathan Barley (over new media types, twitter en toestanden. Uit 2005 (!!) al, maar Morris makte ook het fantastische Four Lions, de extreem scherpe satire op duiding Brass Eye (soms akelig bijna-echt) en het in alle opzichten shockeren, geniale en net-niet onaangename maar essentiële Jam.

    En tussendoor schreef onder een schuilnaam een wekelijkse misantropische column voor een krant waarin hij plots aankondigde zelfmoord te gaan plegen, inclusief datum en uitgebreid beschreven aanloop naar die datum.

    Lezen! Kijken! (dvds komen uitlenen ;-) )

    Het is dat het genie Charlie Brooker je ongetwijfeld hetzelfde zou aanraden ;-)

Comments are closed.