Black Mirror

Ik heb het even nagekeken: het is al van 2009 geleden dat ik op deze plaats nog een televisieprogramma heb aanbevolen. De eerste nieuwe tip na zo’n lange tijd kan dus maar beter fameus de moeite zijn. Welaan dan.

Mediacriticus en absoluut genie in dat genre Charlie Brooker schreef voor Channel 4 een driedelige dramareeks over de invloed van media en technologie op ons leven. Dat klinkt heel zwaar en onaantrekkelijk, maar wacht.

Vooral de eerste aflevering, The National Anthem, is  –  ondanks zijn op het eerste zicht nogal flauwe en studentikoze opzet – een ijzingwekkende thriller die  op een bijzonder onbehaaglijke manier de sensatiezucht aanklaagt van oude en nieuwe media, maar ook van onszelf als publiek. Dit is met voorsprong het meest indrukwekkende stuk satire dat ik over dit onderwerp al heb gezien.

Black Mirror  bevat nog twee andere, volledig op zichzelf staande delen: 15 Million Merits  toont  een Metropolis-achtige wereld waarin talentshowkandidaten worden gekweekt voor ons entertainment, en in  The Entire History of You  wordt pijnlijk duidelijk  gemaakt dat onze privacy meer kostbaar is dan we zelf denken. Ook deze afleveringen geven je een immens ongemakkelijk gevoel bij het kijken, maar Brooker is zonder twijfel met de sterkste van de drie begonnen.

Zeker kijken dus, jullie. En ik heb eindelijk iets om in te vullen onder “televisie” in mijn weldra te verschijnen jaaroverzicht.