De mevrouw van de schoenenwinkel

Ze praat een beetje gek, de mevrouw van de schoenenwinkel, maar dat kan haar niet zoveel schelen. Ze praat graag, en als je op haar leeftijd net een compleet nieuwe taal hebt geleerd voor je werk, dan kan je die maar beter zoveel mogelijk gebruiken. Of ik hier drie weken geleden ook al niet was, netjes in kostuum? En dat ik toen zo’n mooie schoenen had gekozen.

Ze gaat verder, terwijl ik mijn ogen dichtknijp om in mijn ongeschoren spiegel- beeld die jongen van drie weken geleden te herkennen. Dat dat andere paar waarvoor ik nu ben teruggekomen ook al zo knap is, en dat ik zo’n fijne, speciale smaak heb en hoe dat dat precies zo komt, en dat ik maar moet meegaan wanneer zij binnenkort schoenen gaat zoeken voor zichzelf.

Voor een verkoopspraatje klinkt het allemaal te vriendelijk en vooral niet subtiel genoeg. Daarbij raadt ze mij, nogal ongebruikelijk gezien haar beroep, net áf om de schoenen te kopen. Volgende maand staan ze toch in korting en ze zijn wat aan de dure kant maar daar gaat zeker de helft vanaf en anders zal ze mij wel helpen foefelen met de stickertjes, haha.

Ik ben geen geduldig man, lieve schoenenmevrouw. Wanneer ik iets wil, wil ik het nu en zal ik erin zwelgen tot ik buikpijn krijg van de Mignonettes, tot het een beetje brandt wanneer ik pies na teveel hete Doritos, tot ik vrolijk word na de tweede en melancholisch na de vierde Jameson, tot ik mijn nieuwe schoenen heb afgedragen en de hele wereld ze heeft gezien.

Maar goed, voor deze ene keer. We zwijgen over schoenen, we praten over mijn werk, over haar gezin en de winter die komt. Geen wonder dat er nog zoveel miserie is in de wereld, als een banaal gesprek van tien minuten al volstaat om een hele dag weer goed te maken. Volgens mij worden we nog vrienden, de mevrouw van de schoenenwinkel en ik.

5 Comments De mevrouw van de schoenenwinkel

 1. michel

  Waar koop jij je schoenen eigenlijk? De mijne staan namelijk op het punt uit elkaar te vallen, en in elke schoenwinkel waar ik kom hebben ze blijkbaar alleen nog maar eenheidsworst van Le Coq Sportif.

 2. SFY

  Dat hier vertellen en mijn mevrouw in de problemen brengen, zeker? En dan ik geen korting en rondlopen als het meisje met de zwavelstokjes.

 3. michel

  Ik heb er ondertussen gevonden zonder enig spoor van sportieve hanen (hanen, spoor, ja-haaaa!). Wel niet bij een mevrouw die mij korting gaf. Maar ze was wel vriendelijk.

 4. SFY

  In de winkel die ik hier niet heb vernoemd? In ieder geval flink van je. Je bent bijna Sex and the city. Keer om voor het te laat is.

Comments are closed.