Het zijn moeilijke tijden, dus toon je ‘s nachts aan mij

Ik hou wel van De Leugen Regeert, daarover heb ik het hier al eens gehad. In de aflevering van vorige week zette de mediajury een boompje op over hoe journalisten het tegenwoordig vertikken om hun feiten te checken voor ze een stukje op de website van de krant gooien. Nu ja, vertikken, vaak krijgen ze er gewoon de tijd niet voor.

Het Laatste Nieuws doet erg haar best om de eerste Vlaamse tabloid te worden, en gaat daarvoor regelmatig een artikel lenen bij haar Britse collega’s. Meestal hebben die stukjes geen enkele relevantie voor de Vlaamse lezer, die de celebs waarover het gaat helemaal niet kent, maar kom, al doende leren we. Vandaag groot alarm: “Osama Bin Lego zorgt voor opschudding!”

Opschudding in speelgoedland. Lego brengt een reeks terro- ristenfiguurtjes op de markt. Onder hen: Osama bin Laden – inclusief bommenwerper, geweer en granaten – en een Nazi-officier. Terwijl de speelgoedproducent hoopt op een kassucces, hebben tegenstanders het over een wansmakelijke stunt.

Hee, wacht eens. Zelfs het originele artikel in The Sun zegt dat niet Lego deze figuurtjes op de markt brengt: ze worden verkocht door het dubieuze bedrijfje BrickArms, dat zich specialiseert in de combattieve tuning van Legoventjes en inderdaad hoopt op een kassucces. Het Laatste Nieuws slaagt er dus zelfs niet in om een tabloidartikel klakkeloos over te nemen.

Tegelijk horen we deze week dat er op alle redacties journalisten moeten verdwijnen. Zodat degenen die overblijven nog minder tijd hebben om eens na te denken over wat ze nu eigenlijk aan het schrijven zijn.

Edit: de fout is intussen rechtgezet. Mijn reactie heeft de website niet gehaald.