Hard Gras

Enkele maanden geleden kreeg ik een e-mail van de hoofdredacteur van het literair voetbaltijdschrift Hard Gras. Nederland had nagelaten zich te kwalificeren voor het komende EK, dus wilden  zij voor de maand juni dan maar een themanummer maken rond de Rode Duivels. En of ik daarin een paar pagina’s kon vullen. Vraag even een voetbalminnende Nederlander naar de status van Hard Gras en je zal begrijpen waarom ik eerst heel luid ‘ja!’ riep en meteen daarna in blinde paniek onder mijn keukentafel kroop.

Soit, van onder een tafel kan je ook typen  en dus staan er nu een stuk én een begeleidende lino van mijn hand in Hard Gras nummer 108, waarvan jullie een exemplaar kunnen kopen in de krantenwinkel of bestellen op de website, of hier. Naast mezelf spelen ook Ivo Victoria, Paul Baeten Gronda, Joost Vandecasteele, Lize Spit en een pak anderen mee, dus je krijgt genoeg waar voor je geld.

Mijn bijdrage heeft als titel ‘“Hazard eraf!” – De aanvoerder van het verkeerde land’ en gaat over hoe onze huidige nationale ploeg niet langer bij de volksaard past, en welke problemen dat oplevert. Veel meer nog dan dat gaat het over een Chelseashirt en mijn iets te gênante idolatrie voor een knul die acht jaar jonger is dan ik.

(Update: deze special werd afgelopen vrijdag gerecenseerd in de letterenbijlage van De Standaard.)

6 Comments Hard Gras

 1. Michaël Bellon

  Net dat stuk in Hard Gras gelezen. Ik dacht, daar ga ik mijn eerste internetreactie ooit aan wijden. Bij deze dus.
  Alleen spijtig dat ik in zo’n eerste reactie al moeilijk meteen het adjectief ‘geniaal’ kan gebruiken. Anders zou het makkelijker zijn je vergelijking tussen de rush van Hazard tegen Rusland en die van Ceulemans tegen Hongarije (en alles wat ernaartoe leidt en uit voortkomt) te kwalificeren.
  Ik ga wel een poging doen in De Standaard der Letteren van volgende vrijdag.
  beste groeten
  Michaël

 2. Maartje

  Boekarest heeft steevast een paar exemplaren van de nieuwste Hard Gras in huis.

 3. SFY

  Michaël Bellon: Net gelezen. Omdat ik geen andere weg heb om je te contacteren: bedankt. Enorm fijne verrassing, die recensie.

 4. Maarten Jan

  Half 11. Kijkend naar briljante Hazard. Overal en alles. Gedachten glijden terug naar jouw artikel Hard Gras. ‘Thank you for Eden Hazard’….

 5. Michaël Bellon

  Je stuk bleek ook nog eens visionair. Hazard tegen de Hongaren, een nieuwe standaard.

Comments are closed.