And somebody spoke and I went into a dream

Vroeger wilde ik journalist worden. Eerst wat geld bij elkaar sparen voor de moeilijke tijden die ongetwijfeld zouden komen en dan head first het avontuur in. Freelancen, met veel aandacht voor het romantische ideaal. Mijn intrek nemen in een kasteel en mij in mijn slaap laten betasten door een oude, gekke zeeman. Andere mensen zagen het ook: na mijn thesisverdediging gaf mijn promotor mij de raad om Tegels lichten van H.J.A. Hofland te lezen en mezelf zo snel mogelijk op te werken tot onderzoeksjournalist.

Sinds kort wil ik dat allemaal niet meer. De  malaise bij De Morgen was de spreek- woordelijke druppel, maar eigenlijk had ik mijn droom al veel langer de rug toegekeerd. De vierde macht is een grootwarenhuis geworden. De Vlaamse krantengroepen besparen daar waar het net niét mag, op hun redactiepersoneel, en staan niet stil bij wat ze daarmee aanrichten. Feiten worden niet langer gedubbelcheckt, artikels worden gekopieerd en zonder correctie online gegooid – je zal in dit mediaklimaat maar eens niét de eerste zijn om een bericht naar buiten te brengen – en het onderscheid tussen inhoud en marketing is zo vaag geworden als dat tussen goede jazz en pretentieuze jazz.

Maar wat er deze week gebeurt, slaat alles. Eigenlijk wil ik het er zelfs niet eens over hebben, omdat ik er echt ongemakkelijk van word.

Als het stukje hieronder waar zou blijken, dan eis ik het ontslag van elke Vlaamse hoofdredacteur. Omdat zij hun kranten hebben laten naaien zonder nog maar de minste moeite te doen om dat te verhinderen. Omdat zij hun journalisten drie dagen lang promotekstjes hebben laten schrijven terwijl er in Iran geschiedenis wordt gemaakt. Terwijl Philippe nog steeds vast zit en de zinloze beschuldigingen tegen hem zich opstapelen.

http://www.clint.be/nieuws/is-sterrenmeisje-stunt-van-mnm

Als het stukje niét waar zou blijken, dan eis ik het ontslag van de hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws. Omdat hij heeft toegelaten dat er op deze manier met zijn onderwerpen wordt omgegaan:

http://www.hln.be/hln/nl/959/Bizar/article/detail/895877/…

Het is misschien de enige job die bij mij past, maar ik wil geen journalist meer worden. Niet nu.

Update: in het geweldige Feyten of Fillet van 25 juni hield journaliste Saskia Van Nieuwenhove een pleidooi dat hier erg bij aansluit. Herbeluisteren kan hier.