Wie?

.

Wie? – een driedelige audiodocumentaire van San F. Yezerskiy (“wie?”) over San F. Yezerskiy.

.

Download via Apple Podcasts, Spotify of Soundcloud.

.

Op 5 november 2023 zal het exact tien jaar geleden zijn dat ik de Grote Prijs Jan Wauters won, een aanmoedigingsprijs uitgereikt door de VRT, op basis van het potentieel dat de jury zag in mijn columns en ander schrijfwerk. Vandaag is dat potentieel op geen enkele manier waargemaakt en lijkt de carrière die ik in die tijd voor ogen had, verder weg dan ooit.

In Project PUP tussen haakjes werktitel wil ik onderzoeken wat er is gebeurd met dat potentieel, of met mijn ambitie om dat potentieel waar te maken. Wilde ik die carrière echt, of ben ik er alleen maar ingerold omdat ik in die richting werd geduwd en op alles ‘ja’ bleef zeggen? Wat zagen degenen die mij toen opdrachten bleven aanbieden in mij, en hoe verschilt dat van hoe ik naar mezelf keek? Ben ik door zo vaak “ge moet daar iets mee doen” te horen, zelf gaan geloven dat dat ook echt zo was? Zou ik gelukkiger zijn geweest als schrijven voor mij gewoon een hobby was gebleven?

Dit is geen true crime podcast. We weten al wie mijn carrière heeft vermoord: dat ben ikzelf. Alleen wil ik hier, in deze drie afleveringen, uitzoeken waaróm ik dat heb gedaan.

.

San F. Yezerskiy doet vandaag niets meer. Vroeger maakte hij linosnedes en schreef hij columns voor VRT, Jobat en De Morgen en langere stukken voor verschillende literaire voetbaltijdschriften.

Met buitensporig veel dank aan: Henk De Corte, Lotte De Wael, Magnus De Wael, Koen Fillet, Annelies Moons, Geert Simonis, Katrin Swartenbroux, Nele Van den Broeck en Thomas Vos.

.

In Wie? heb ik kunnen praten met verschillende mensen die ik erg bewonder. Hun werk kan je hieronder terugvinden en is meer dan de moeite waard:
Koen Fillet: schilderijen
Annelies Moons: Het is zoeken en Radio 1
Geert Simonis: maakt stiftgedichten en collages
Katrin Swartenbroux: OK dan niet en De Morgen
Nele Van den Broeck: Iemand anders en Nele Needs A Holiday

.

Voor H., voor wie ik niet heb kunnen zijn waarop zij hoopte.

.

Nieuwsbrief #1: Weet je nog die trailer?